31 mars 2009

bibblan-en studie i...nånting

nu spelas: Shinsekai-Nanase Hikaru från Shigofumi OST

Eftersom jag börjat läsa böcker igen lite smått efter att ha haft ett långt uppehåll och mina fådda Kathy Reichs-pocketar tagit slut så har jag börjat gå på biblioteket igen. Är inte så sugen på att köpa böcker för det är sällan jag vill läsa om dem jag tagit mig igenom en gång(man vet vem som gjorde det efter första genomläsningen av en deckare/thriller t ex) plus att jag helt enkelt inte vill samla på mig saker slentrianmässigt.

Cue den kommunala utlåningstjänsten a k a Centrumbiblioteket.

Sist lånade jag två Elizabeth George-tegelstenar varav jag läste den ena för att jag inte kollade tillräckligt noga på böckerna för att lista ut att bara en av dem var en Lynley-bok(visst är det beige att tv-versionens Barbara Havers är liten, söt och smal?). Det fanns vid det tillfället flera andra författare vars böcker jag ville läsa 'från början'; Cornwell, Robinson m fl. Bibblan har en eller annan* av dem men inte de första, särskilt inte på engelska. Originalspråk ftw.

Nytt besök idag och jag tänkte efter att ha finkammat de engelska hyllorna att jag måste välan kunna beställa böckerna?

Stegar fram till en bibliotekarie och ber om hjälp. Blir hänvisad till hennes kollega och redan nu börjar varningslamporna blinka i huvudet. Är bibliotekarier någonsin ute i resten av världen? Det knappas och hummas och frågas och strulas så till den milda grad att man undrar om de får betalt per minut spenderad med kund, förlåt, besökare.

Det tar typ en kvart att ge en mailadress och be om de tre första Cornwell-böckerna i ordningen. På engelska, då. Ok, jag hade glömt min lapp hemma där jag skrivit upp titlarna så jag skulle kunna leta på egen hand men när karln säger att han inte kan kolla vilken bok som kom först av Scarpetta-böckerna och jag föreslår "Eh, googla lite...? Kolla på Internet?" var det en hårsmån från att jag skulle börja skrika. Eller rusa ut, bort till bokhandeln i andra ändan av köpcentret och riva åt mig böckerna och betala för dem. Argh!


Var inte bibliotekarier så himla heta på arbetsmarknaden för ett tag sen? För att de "var så bra på att få fram information", särskilt via dator?

Herrejävlar. Jag blir tokig på den här trögheten. Drar mig i det längsta ifrån att gå på banken också, där är det också total avsaknad av jalla jalla.*=och vad är poängen med att bara ha några av böckerna i en kontinuerlig serie?

Inga kommentarer: