08 november 2006

en utmaning of sorts

Blev på annan plats ombedd att säga vilka fem böcker jag skulle välja om jag var tvungen att göra mig av med resten i bokhyllan. :)

Faktiskt krävdes mindre fundering än jag trodde, insåg att de flesta böcker jag äger kan jag vara utan om det skulle vara så. Men, om jag måste välja fem så blir det de här:

Stephen Fry~Moab is my Washpot
Hans självbiografi om de första tjugo åren. Fantastiskt språk, fantastisk historia. Läste den fyra eller fem gånger på raken, tappade den i badet(eller om det var dåvarande sambon) så jag fick ersätta bibblan för den så jag äger deras nu något anfrätta ex.

Susan Cooper~The Dark is Rising Sequence*
En fantasypentalogi(säger man så?) med brittiska/keltiska förtecken som jag först läste på högstadiet. Will Stanton är orsaken till att jag vill återfödas som liten elvaåring pojk så jag kan sjunga carols i kör... Ett tag kunde jag stroferna under 'rhymes' i länken utantill.

Stephen Donaldson~the Gap series(ja det verkar bli fler än fem på ett sätt men eftersom jag läser mycket fantasy och sånt och såna böcker tycks vara lagbundna att komma tre och tre-eller mitt fall fem och fem- så blir det lite mysko)
En mycket lång, mycket invecklad saga/space opera med galet djup story, oförglömliga karaktärer och mycket svår att lägga ifrån sig. Har roat mig med att försöka fundera ut vilka jag skulle vilja ha spela de olika personerna om det nånsin blir film av detta. Tyvärr faller mitt dream team för jag ser huvudpersonen Morn som en blott tjugoårig Kate Bush och den tiden är ju liksom förbi... :S

Egentligen borde jag kanske sluta nu eftersom detta är sju fysiska böcker men för formens skull lägger jag till

Gerry Johansson~Amerika
En fotobok med en av de svenska fotografer jag gillar bäst. Små, svartvita bilder i bokstavsordning från olika ställen i USA med en komposition och ödslighet som ger motiven något sakralt, mystiskt jag inte kan sätta fingret på. Inget är där av en slump, men vad de betyder vet bara fotografen själv. Smakprov här.

Georgia O'Keeffe~One Hundred Flowers
Stora, färgstarka, associationsrika bilder av en av mina favoritkonstnärer. :)

*=I mitt fall är det faktiskt en enda samlingsvolym ^^

1 kommentar:

Annika sa...

Spännande!

Du hade mer innehåll än mig, men det beror nog - som jag sa - på att de innehållsmässigt viktiga böckerna är i den andra bokhyllan. Och jag har nog en lite mer nostalgisk ådra än dig; någon kom med på grund av ursprung, någon på innehåll och yta, någon på minnen. Skoj att läsa!